Social media is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Door de jaren heen zijn er steeds meer en meer apps bij gekomen, zoals bijvoorbeeld Instagram of Tiktok. Hoewel sociale media in het begin vooral bedoeld was om de rest een kijkje te geven in je leven is het steeds populairder geworden om alles zo perfect mogelijk te laten uitzien op deze platformen. Daardoor zijn sexy selfies vooral heel populair geworden en wil iedereen dat zijn of haar selfie er het allerbeste uitziet. Hoewel dit inmiddels misschien heel normaal lijkt, is het toch belangrijk om ook stil te staan bij eventuele gevolgen van dit gedrag. Heeft het posten van sexy selfies dan geen invloed op het zelfbeeld van jongeren?
Wat zijn sexy selfies?
Allereerst is het natuurlijk heel belangrijk om goed te weten wat sexy selfies nou precies zijn. Dit zijn namelijk foto’s waarbij je zo sexy en aantrekkelijk mogelijk moet lijken voor je volgers. In het begin ging het hierbij nog vooral om je gezicht, waarbij het belangrijk was om zo verleidelijk mogelijk in de camera te kijken, maar tegenwoordig is het veel omvattender geworden. Zo willen veel mensen ook hun lichaam zoveel mogelijk op de foto hebben en moeten ze dus ook op meer letten. Niet alleen op het haar en de make-up bijvoorbeeld, maar ook op de kleding, de pose en de accessoires wordt goed gelet. Natuurlijk mag hierbij ook een goede lichtinval niet ontbreken, aangezien deze een persoon ook aantrekkelijker of juist minder aantrekkelijk kan maken.
Het effect op opvattingen en de identiteit
In 2015 is dit onderwerp al uitvoerig onderzocht, omdat mensen bang waren voor de gevolgen van deze sexy selfies. Zo heeft Van Oosten toen uitgebreid onderzoek gedaan hierna. De sexy selfies zorgden er namelijk voor dat de beelden die werden gedeeld steeds seksueel suggestiever werden, waardoor men bang was dat de beelden niet meer realistisch zouden zijn voor jongeren. Dit is dan ook de reden dat Van Oosten besloot om onderzoek te doen naar de effecten van de seksuele inhoud van jongeren en de effecten van seksuele inhoud dat op een professionele manier was geproduceerd, zodat ze de verschillen konden bestuderen.
Hoewel veel mensen dachten dat zeer stereotiepe seksuele opvattingen het gevolg zouden zijn van deze sexy selfies toonde het onderzoek juist het tegenovergestelde aan. Jongeren van de leeftijd 13 tot en met 17 kregen geen stereotiepe seksuele opvattingen, zoals dit bij de traditionele seksuele media-inhoud juist wel het geval was. De sexy selfies hebben echter wel een effect op de prioriteiten van jongeren, aangezien zij het wel een stuk belangrijker vinden om zelf sexy te zijn. Dit is vaak zelfs zo belangrijk dat het als het ware een deel van hun identiteit is geworden.
Seksuele vrijheid
Ook al dachten mensen eerst dat sexy selfies tot veel negatieve gevolgen zouden leiden, zijn er genoeg positieve aspecten van de media die vandaag de dag wordt gedeeld. Zo zorgt het voor meer seksuele vrijheid en ook bevrijding bij veel jongeren. Doordat alle seksuele media zo open is, krijgen jongeren ook de kans om hun seksualiteit te kunnen ontwikkelen. Ze hoeven zich namelijk nergens meer voor te schamen en ze hebben zo ook meer een gevoel van controle, omdat ze nu weten dat het normaal is hoe ze zich voelen.
Ook zorgen de sexy selfies voor veel seksuele bevrijding. Denk hierbij aan mensen in een cultuur of religie waar er nog veel seksuele restricties en traditionele conventies bestaan. De jongeren die in deze omgeving opgroeien, zouden hun seksualiteit veel minder kunnen ontwikkelen als het niet zo openlijk was op alle sociale media. Veel dingen waren vroeger nog taboe, waardoor het voor deze tieners erg lastig is om uit te vogelen wie ze nu eigenlijk zijn en waar ze van houden.
Al kan dit natuurlijk negatief doorslaan als (privé) selfies, al dan niet ongewenst, gedeeld worden in bijvoorbeeld WhatsApp groepen of andere platforms. Dit wordt ook toegelicht in de nieuwe bewustwordingscampagne Het Stopt Bij Jou, die de problemen rondom het verspreiden van zulke beelden aankaart.
Het zelfbeeld
Wat doet het plaatsen van sexy selfies dan eigenlijk met het zelfbeeld van jongeren? Er zijn namelijk gewoon positieve aspecten aan deze seksuele openheid, waarbij jongeren de kans hebben om hun seksualiteit zonder schaamte te ontwikkelen. Het kijken naar alle ‘perfecte’ foto’s van influencers en modellen op Instagram zou echter weleens voor een negatief zelfbeeld kunnen zorgen bij jongeren. Zo zullen veel vrouwen, de meeste vrouwen zelfs, nooit zo dun zijn als sommige van de modellen die ze op Instagram zijn en dit is volledig normaal. Er wordt vaak een ideaalbeeld getoond op Instagram wat helemaal niet realistisch is voor het grootste deel van de bevolking.
Het is daarom belangrijk voor jongeren om te onthouden dat lang niet alles op social media echt is en dat iedereen er nu eenmaal anders uitziet. Wanneer je dit weet als tiener zijnde, maakt het ook veel minder uit of je dit soort beelden ziet of dat je jezelf op die manier wilt uiten. Het belangrijkste is om een goed gevoel over jezelf te hebben, ongeacht wat anderen denken. Bij het posten van een sexy selfie moet het erom gaan dat jongeren zich vrij en onafhankelijk voelen, niet dat ze denken dat hun uiterlijk het belangrijkste aspect is of dat ze de goedkeuring van anderen nodig hebben.
Zijn deze sexy selfies een positieve of een negatieve invloed?
Het antwoord op deze vraag is heel verschillend voor iedereen. Het plaatsen van en het kijken naar sexy selfies is geen enkel probleem, mits een persoon hier de juiste mindset bij heeft. Het is belangrijk dat iedereen onthoudt dat veel van de ‘perfecte’ beelden niet altijd echt zijn en dat het juist goed is dat iedereen er anders uitziet. Ook moet het plaatsen van deze foto’s niet gedaan worden voor de goedkeuring van anderen, maar juist omdat iemand zich daar zelf goed bij voelt.
Daarnaast zijn we als maatschappij inmiddels ook weer vooruit gegaan. Diversiteit en inclusiviteit worden steeds belangrijker, waardoor je ook steeds minder van deze ideaalbeelden zult zien op sociale media en juist meer realistische mensen die ook nog steeds even mooi uitzien. Op deze manier kunnen jongeren nog steeds hun seksualiteit verder ontwikkelen en weten ze ondertussen nog steeds dat ze er niet per se ‘perfect’ hoeven uit te zien, zoals dat gevoel er eerst wel was.