Stress tijdens de zwangerschap

Zwanger zijn is bijzonder, maar kan ook veel spanning opleveren. Het lichaam verandert van binnen en van buiten en je zult je leven anders moeten inrichten. Als de spanning niet verdwijnt en langdurige stress ontstaat, heeft dat zeer waarschijnlijk negatieve gevolgen voor het kind. Gelukkig is er iets aan de stress te doen. Lees verder om erachter te komen wat de oorzaken, gevolgen en mogelijke oplossingen zijn voor stress tijdens de zwangerschap.

Oorzaken van stress tijdens de zwangerschap

Stress tijdens de zwangerschap kan allerlei oorzaken hebben. Eigenlijk ontstaat stress tijdens de zwangerschap door een samenspel tussen jou en je omgeving. Een omgeving die rust geeft en je zwangerschap – met alle mogelijke tekortkomningen van dien – accepteert zal je veel minder spanning geven dan een onveilige, onhygiënische en veeleisende omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een thuissituatie waar veel ruzie is of een drukke baan. Op de lange termijn kan de spanning van deze laatste omgeving omslaan in stress.

Het kan ook zo zijn dat je voor je zwanger werd minder aandacht voor jezelf had. Wellicht heb je te maken met interne pijnpunten die je niet zomaar uit de weg kunt ruimen, bijvoorbeeld depressie of angstklachten. Deze kunnen eventuele zorgen die je hebt van je zwangerschap (zoals piekeren over je leven na de zwangerschap) hoe verergeren waardoor je stress zult ervaren.

Gevolgen van stress tijdens de zwangerschap

Er zijn allerlei gevolgen van langdurige stress tijdens de zwangerschap. Volgens onderzoek van Universiteit Utrecht kan je baby minder goed groeien doordat hij minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook kan het voorkomen dat de baby te vroeg ter wereld komt. Ten slotte veranderen de hersenen van de baby door stress van de moeder, al is het nog niet bekend hóe ze precies veranderen. Wel is aangenomen dat stress tijdens de zwangerschap de kans op emotionele problemen bij kinderen verhoogt. Er bestaan (onbewezen) theorieën over extreem veel huilende baby’s doordat de moeder veel stress had tijdens de zwangerschap.

Wat kan je doen om stress te verhelpen of voorkomen?

Je staat niet machteloos tegenover stress tijdens de zwangerschap. Er zijn manieren om stress tijdens de zwangerschap te verminderen, al is het maar een klein beetje. Zo is genoeg slaap een voorwaarde om somberheid en negatieve gevoelens te verminderen. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende beweegt; zwemmen is een aanrader omdat je je niet snel kunt overbelasten ondanks je toegenomen gewicht. Als je het liever wat rustiger aan doet is zwangerschapsyoga ook een goede keuze. Neem ook niet te veel hooi op je vork en wees niet bang om soms om hulp te vragen. De zwangerschap zorgt voor allerlei veranderingen en dat is soms gewoon moeilijk genoeg. Zoek steun bij je partner, vrienden, familie of professionals zoals de huisarts of een therapeut. Niet voor niets bestaat er een gezegde als “it takes a village to raise a child”.

Plaats een reactie